Акиро Куросава

„Не могу себи приуштити да мрзим никога. Ја немам толико времена.”

МУДРЕ ИЗРЕКЕ СЕРАФИМА САРОВСКОГ

МУДРЕ ИЗРЕКЕ СЕРАФИМА САРОВСКОГ
ПОУЧНО!

Newspapers Ecumenical Васељенске новине

АМБЛЕМ ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА

АМБЛЕМ ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА
КОНЦЕНТРИЧНИ КРУГОВИ Ралф Валдо Емерсион

Зона преливања

ЛеЗ 0009209 Зона преливања. Леонид Шејка. - ...Улазећи, дакле, у Ђубриште, могао сам без задржавања да пођем у правцу Замка, али, као што рекох, ја сам једва знао за његово постојање и, с друге стране, хтео сам да испитам све могућности, све пролазе, а још више, све ћорсокаке око великог пространства, које зовем Ђубриште. Оно је преда мном у целој непрекидности и у димензији која не може да се сагледа, да се премери, тако да од целе површине испитујем један мали део, мој део. Што се тиче Града, њега сам могао да реконструишем на основу свега овога разбацаног по Ђубришту, што је, у ствари, била одбачена неупотребљивост, а за мене много више од тога – један космос, независан од Града, иако се Ђубриште преливало у Град или чак поклапало са њим, што је вероватно и условило да сам, лутајући по Ђубришту, зашао у Зону преливања и с тешким напором свести успео да схватим да је то што имам пред собом у ствари Град.

недеља, 24. јул 2016.

Пишу: "Изјава недеље"

извор: НИН, 21. јул 2016, бр. 3421, стр. 62


..

Неочекивани сценарио : Вучић препушта мандат?

ПОСТОЈИ могућност да Александар Вучић формирање владе препусти неком другом из врха СНС, јер је суочен са страховитим притисцима страних центара моћи, не само око стратешког опредељења новог кабинета, него и са дискретним “препорукама” моћника да се одрекне неких од најважнијих и најмарљивијих сарадника! - сазнају “Новости”.
Овај нови политички заплет, осим интереса великих сила, диктирају и напетости у региону и изазови са којима ће Србија и будућа власт бити суочена у наредним месецима.
Да је овакав сценарио могућ, практично је данас најавио и сам мандатар:
- Покушаћу да формирам владу у првој половини августа. Ако не будем успео, не искључујем могућност да је неко други формира. Имамо проблема, није никакав хир у питању. Постоје ствари о којима не могу да говорим. Не желим да формирам владу против које бих био и сам.
Вучић је након обиласка Специјалне бригаде Војске Србије у касарни “Растко Немањић” у Панчеву рекао да “жели да влада буде формирана на радост, јер ће грађани добити владу која ће обезбедити највећи раст”:
- Ако будем успео биће ускоро, ако не, формираће је неко други, али ћу га ја опет предложити - закључио је Вучић.
Ову изненадну опцију политичка чаршија види као припрему за Вучићев маневар - да мандат за састав владе препусти неком из свог партијског табора, а да он полако припрема кандидатуру за председничке изборе.
Ипак, наши добро обавештени извори тврде да Вучићу не пада на памет да улази у трку за фотељу на Андрићевом венцу и да је то плод маште његових политичких противника.
Али, оваква најава актуелног премијера свакако побуђује пажњу. Осим са великим апетитима својих страначких сабораца, који су незадовољни кадровским проветравањем на последњој изборној скупштини СНС, Вучићу посао додатно отежавају и глобалне прилике које ће се свакако преливати и на нашу земљу.
Његов задатак је деликатан не само у персоналном смислу. Треба изабрати тим који ће моћи да одговори на изазове попут нове мигрантске плиме која ће, процењује се, поново захватити Србију.
Врло је шкакљиво и питање нормализације односа са Приштином, јер се тај процес директно доводи у везу са нашим путем у ЕУ, иако је Београд практично применио све што је написано у Бриселском споразуму. У дипломатским круговима помиње се и да ће 2017. година бити посвећена решавању политичке парализе у БиХ, што пак може нашу државу да стави у незавидан положај због будућег статуса Републике Српске и константне тежње Сарајева да је институционално потчини. Уз то, постоје оперативни подаци служби да поједине групе у садејству са страним централама приљежно раде на политичкој и безбедносној дестабилизацији региона.
А осим свега овога нужно је спровести хируршки прецизно реформу јавног сектора у којој леже социјалне мине попут неизбежних отказа у "Железницама" и ЕПС, решавања статуса великих и стратешких система као што су “Ресавица”, “Галеника”, “Симпо”... Сложена је једначина за Вучића или неког џокера из табора напредњака.
Вучић због странаца препушта мандат?

петак, 8. јул 2016.

"Србија је изгубила рат" или "Политика"


Браните „Политику” и коментари (мањи избор)


Када је 1944. „Политика” поново почела да излази, у једном од првих бројева на првој страни, објавила је списак 104 стрељана Београђанина. Међу стрељанима били су главни уредник и сувласник Јован Тановић и најугледнији репортер и председник Пен клуба Григорије Божовић.
Један са тог списка је тек у „Политици” прочитао да је стрељан, па су га судије и пресудитељи накнадно пронашли и дотукли.
Иако се никада није до краја предала и заборавила да је новина, „Политика” се тек последње две деценије сетила зашто је основана и шта је објавила у свом првом уводнику пре 112 година.
То је било најуочљивије у време уредниковања Љиљане Смајловић која је објављивала критичке текстове независних интелектуалаца, да су се на једноумље навикнути и од слободе одвикнути читаоци сваки пут питали – да ли ће такве текстове читати и следећег дана.
За разлику од других независних гласила, „Политика” није била гласило секти и истомишљеника.
Неслагање с менаџментом и немоћ да сазна ко је власник „Политике”, Љиљана Смајловић је навела као разлог за своју оставку. Скупштина Политике се одавно не састаје, а непознати власник се не оглашава, па не знамо ко би ту оставку требало да прихвати.
Бојим се, да по обичају, нико не зна оно што сви знају. И то је оно што највише забрињава.
Браните „Политику” од невидљивих прстију и безименог мрака. .....

      * * *
Andra Loncaric Emigrantпре око један сат - Zasto bi ja gradajnin Srbije trebao da branim Politiku? Da bih uterivao jos vise novca u dzepove "nepoznatom" vlasniku? Ne pada mi na pamet... - Politika ako hoce da bude novina koju ce kupovati gradajni Srbije mora se braniti sama, svojim tekstovima, uredjivackom politikom i cenom... Sve ostalo je komunisticko razmisljanje od kojeg nikako da se odresimo..Malo malo pa nasi "navikli" intelektualci na komunizam i donacije bi da nesto brane i sprecavaju. Ako u Srbiji ima citalaca Koji ce kupovati ima ako nema zatvorite to i dovdjenja. "Dok nekom nesmrkne drugom nesvane"
Радо Мирпре 6 сати Директорке Политике требамо прозивати свакога дана да се изјасне. Ако не знају ко је 'капо', нека признају како комуницирају са њим. Ако се исти не јави, прогласити да га нема. Одбрана Политике је много, много више него што просечан грађанин Србије може и да претпостави. У датој ситуацији, Политика је наш Стаљинград. Резервног гласила немамо. Зато, сваки читалац треба макар кратким коментаром да да свој скромни допринос. Матија и друге јавне личности да оснују нешто попут 'Одбора за одбрану Политике'. Ћераћемо се, потајаће бојим се.
Радо Мирпре 6 сати Као прво - постоји у земљи Србији онај ко треба и ко мора да зна власничку структуру свега, па и Политике. Ако се не варам, према законима ове земље, сваки грађанин има право на ту информацију. Друго - онај ко је (на било који начин) дошао у посед дела сувласништва Политике, што више тај одлаже да се изјасни - све је сумњивији и само компликује ствари самом себи. Ако је све чисто, због чега се крије. Овако, прогањаћемо га сваки дан, па шта истерамо. Ђа лисицу, ђа вука.
Извињавам се на ћирилиципре 6 сати Из данашњег чланка Леона Коена у Политици: "... Прва петооктобарска влада без много размишљања је склопила пословни аранжман с немачким медијским концерном ВАЦ, којем је препустила 50 посто власништва над `Политиком...`”. Значи да је та неслобода Политике новијег датума, од гибанице у Београду двије тисућите.

natalijaпре 8 сати "објављивала критичке текстове независних интелектуалаца"??? Kome Bećković misli da proda ovu NEISTINU 100% Pod te "nezavisne" računa koga: sebe, Koena, Đogo, Nogo, Kusturica,.... tj. sve "komesare ruske guberije"! Ps. Čak je pod Titom i bilo kakvih takvih tekstova (iz različitih uglova posmatranja) A u "Politici" (1990-2016) potpuno unisono rusofilsko jednoumlje!

Др Ђорђе Николић, Канберапре 7 сати Наталија и Мирјана Тинковић су ме подсетиле: онај за кога Гибелини кажу да је Гвелф, а Гвелфи да је Гибелин, тај је у праву. Политика је једна од ретких преосталих светлих страна у нашем јавном животу; надам се да ће Љиљана Смајловић добити мандат да је поново води.

Mirjana Tinkovic sa "Dorcola"пре 8 сати  Ej Srpska moja braco! - GESTAPO vam dosao ponovo da ubija Srpske duse, a dok sam kao dete gledala raskomada tela mojih komsija na Dorcolu tada su nam Tela ubijali a sada uzimaju nase duse pod direktivom ANGLO SAKSONA I AMERA KOJI SU SLUGE ENGLESKIH SOTONA Arizona

Kanпре 5 сати Kad se u Srbiji ponekad promoli i jedno drugo razmisljanje osim ono drugosrbijansko "evropa nema alternativu" onda je to po vama jednoumlje. Nema gorih diktatora od onih koji se kunu u demokratiju. Pa ni ovde u americi se FOX ne pretvara da je neutralan a kamoli CNN.

Mirjana Tinkovic sa "Dorcola"пре 8 сати  Ej Srpska moja braco! - GESTAPO vam dosao ponovo da ubija Srpske duse, a dok sam kao dete gledala raskomada tela mojih komsija na Dorcolu tada su nam Tela ubijali a sada uzimaju nase duse pod direktivom ANGLO SAKSONA I AMERA KOJI SU SLUGE ENGLESKIH SOTONA Arizona

М.Д.Д.пре 8 сати  У Србији су потпуно слободни остали једино слободни грађани! Делимично (уз све мане) колико-толико народни су остали и ЕПС и Телеком. И остала је слободна Политика (иако нико не уме да утврди коме припада). Све претходно побројано је већ дуго на пушкомету да се сатре у корену и уведе у "просперитет". Врте се као хијене а ми смо живи и здрави и боримо се ... ! Видећемо. 

Aleksandar Mihailovicпре 9 сати Više je nego očigledno da pravi nezavisni i slobodni mediji nekome smetaju. "Politika" je jedan od retkih evropskih listova koja ne šeni za nekom partijom ili vladajućom garniturom i u kojoj na kulturan način mogu da se iznose veoma različita, čak i dijametralno suprotna mišljenja, ali, zato što je kritička i konkretna ne odgovara onima koji bi od naroda da sakriju istinu. Ko su ti, a ko oni koji su RTS kao JS pretvorili u marionetu nekog centra moći, kog i čijeg? Radio "Fokus" je ugašen evo već više od godine dana, jako puno je smetao i očigledno njegova slušanost koja je bila i do 4. miliona slušalaca u brojnim zemljama regiona i sveta, kako preko nacionalne frekvencije tako i interneta. Ako se mediji polako pretvaraju u tabloide i žutu štampu, ako se poseže čak i prema takvim gromadama i brendovima kao što je "Politika", šta se to sprema Srbiji, i koja sve iznenađenja, da li su vezana za ustavne ili neke druge sistemske promene o kojima ne bi smele da se čuju i kritike i neslaganja?

Bosa Sпре 10 сати S obzirom na sve veci broj clanaka anti-srpskog sentimenta moze se zakljuciti da Politika nije u srpskim rukama.

Stefan...пре 8 сати
Postovani Matija, a koliko ste Vi dobijali novca od Politike kada ste, onomad, bili u njenom Upravnom odboru, tokom prvog mandata g-dje Smajlovic?!
 .... и тд. И томе слично...  =  преузето: извор Политика

среда, 6. јул 2016.

Штап Светога Саве Српског


Свети Сава и његово жезло / М. А. К. | 05. јул 2016. 22:10 | Патријарх Иринеј отворио изложбу о великом српском просветитељу. Штап - једини сачувани лични предмет
СВИ путеви нас увек воде Светоме Сави, јер је он централна личност наше историје, културе, а посебно наше духовности и наше цркве.
Овим речима, патријарх СПЦ Иринеј отворио је у уторак у Историјском музеју Србије мултимедијалну изложбу "Свети Сава српски", у оквиру које је ексклузивно представљен можда једини његов сачувани лични предмет - архиепископски штап (жезло), за ову прилику позајмљен од Епархије милешевске.
- Изложба ће нам помоћи да кроз оно што је остало од њега сагледамо сву његову величину и да му због свега будемо дубоко одани и захвални - нагласио је патријарх. - Наша културна историја почива на његовој личности. Он је велики дар нашем народу, покренуо је точак историје и културе који траје и данас и постојаће догод је народа који је он волео и коме се враћао. Откако је из свог Раса отишао у центар тадашње духовности, навраћао је увек у своју свету Србију, да укаже на нешто што је било лоше и похвали оно што је било добро.
Према речима патријарха Иринеја, ова изложба је прилика да се млади суоче с вредностима које су нам данас неопходне:
- Историја му није била наклоњена и многе вредне ствари Светога Саве су нестале у бури прошлости. Оно што је сачувано довољно сведочи о његовој личности и значају - закључио је патријарх.
Директорка музеја Душица Бојић нагласила је да је поставка која је пред публиком резултат дугогодишњег преданог рада њеног аутора, музејског саветника др Андреја Вујновића, али и ове институције. На основу тих истраживања, изложба о великом просветитељу представља га кроз архивску грађу, копије фресака и икона, фотографије његових задужбина, али и интерактивне мапе Савиних путовања и документарне емисије о средњовековиним споменицима чији је био ктитор.
Аутор изложбе Андреја Вујновић рекао је да су се, припремајући изложбу, с временом сусрели са чињеницом да су живот и дело нашег светитеља по својој природи и значају превелики.
- Трудили смо се да ускладимо оно што имамо и чиме располажемо са оним шта хоћемо, а хтели смо да вам предочимо сву величину и разноврсност личности и дела Светога Саве - рекао је Вујновић.
После Историјског музеја Србије, где ће трајати до 28. новембра, планирано је да поставка буде представљена у Краљеву, Чачку и Пријепољу, а припрема се и одлазак у иностранство.
ОД ПОЗЛАЋЕНОГ СРЕБРА
У ПОСЕБНОЈ витрини, на ударном месту ове поставке налази се Савино жезло од позлаћеног сребра високо 143 сантиметра. Украшено је полудрагим камењем и горским кристалом, израђено ковањем, гравирањем и техником филиграна. У Историјском музеју Србије архијерејски штап утемиљивача наше цркве налазиће се до 5. септембра ове године

субота, 2. јул 2016.

А знате ли шта је црње од црног гаврана? Па, рабаџија и миражџија!


Мобе у у Муртеници: Рабаџијо, волове одмори & Д. ГАГРИЧИЋ | 02. јул 2016. 13:14 |
Сељаци на старински начин, испомажу у извлачењу грађе У Чему су запреге незаменљиве. На каменој стрмини и тескоби Сутјеска, у Црњешком потоку, дечаци се уписују у одрасле и рабаџије
СА камена на камен стају волови на стрмини и тескоби званој Сутјеска. Бирају понеко удубљење што га је на облом и клизавом камењу урезало време и вода Црњешког потока. Полети трупац, удара волове у ребра и ноге, тера им јарам за рогове... После недавне мале матуре, 15-годишњи Милош Пауновић полаже и први рабаџијски испит. Ко ту прође са трупцем "на влаци" - уписује се у одрасле и рабаџије Муртенице. Овде се рабаџилук учи одмалена и тако је откад се памти и сече јапија за кућу и друге грађевине, да се деца школују, па за трошак и мерак...- Кад заволиш волове и шуму ништа није тешко. А Пероња и Шароња паметни, научени, слушају ме - цеди кроз зубе ознојени Милош, доле на ушћу Црњешког потока у Белу реку.
Тек стасалог рабаџију Милоша и три године млађег Драгомира Јаџића, што се цео дан ломатају низ поток, један од најстаријих рабаџија - Млађен Жунић (56), подсећа на горак хлеб:
- Од Сутјеске не постији гори коловоз на Муртеници, у потоку је покретно камење, а са обе стране стене и опасности. Овуда сам од 16. године прошао хиљаду пута! Нема на мени дела тела где ме није ударио во или балван?! А знате ли шта је црње од црног гаврана? Па, рабаџија и миражџија!
Нису рабаџије Муртенице на гласу само по спретности и издржљивости у врлетима планине, већ и по солидарности и другарству. Показала је то и недавна моба, старински начин испомагања у раду, са 11 воловских запрега, код 21-годишњег Милана Жунића.
- Нема другог пута, па смо из два километра удаљене шуме Јелав низ Сутјеску на камионски пут довукли тридесетак кубика грађе. Па, кад бих ја то сам извукао, могу у гори само да плачем? - казује Милан предвече, кад су од умора и врућине попадали и волови и људи.
Планинци вични свакој невољи и муци
Сабрале се рабаџије из фамилија Жунићи, Јаџићи, Дрндаревићи, Пауновићи, Ватазовићи, Милићевићи. Поред оних из засеока Јагњила у Кућанима, где готово свака друга кућа гаји волове, дошли и са друге стране планине, са Марића реке из Негбине.
- Боси су ми волови, нисам их поткивао, али сам морао доћи. Заслужили су то Милан и његов покојни отац Василије. А без слоге и мобе се у овим гудурама не може опстати - подсећа Љубомир Пановић, који је на моби вукао и трупце од по кубик и по.
ОБУЋА ВОЛОВА - 5.000 ДИНАРА
ОБУЋА волова - металне плоче и руке поткивача - коштају 5.000 динара. Кад су "на влаци", обућа им траје месец и по дана, а невоља нас је научила да у шуму носимо поткивачки прибор, па заменимо плочу на копитама волова или зачас направимо јарам, уместо сломљеног, казују у тренуцима предаха Зоран Дрндаревић и Милојко Ватазовић.
Најмлађи рабаџија Милош Пауновић на коловозу Сутјеске
ЗАПРЕГА ЧУВА ПОДМЛАДАК
- ЗАПРЕГЕ су незаменљиве у појединим деловима планине, а чувају подмладак и стабла четинара и букова и зато су у предности над чекрцима трактора и тегљача који ојаде гору. Пар добрих волова за вучу кошта и до 4.000 евра, а најбољи су старости пет-шест година и са око 15 товара тежине - тврде у Кућанима.
         = извор: Новости

ПИСМА, препоручују: Михаило, спашавај нас!

ЛеЗ 0011495

"ПИСМА" препоручују








Савременици и последници Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића. - Ови рукописи, које је сакупио, обрадио и средио Властоје Д. Алексијевић (1911–1969), садрже драгоцене податке о скоро свим личностима који су нешто значили у култури српског народа од половине 18. до почетка 20. века. Ово дело је разврстано у 16 свезака по азбучном реду и, иако је изузетно богато снадбевено детаљним биографијама и библиографијама, остало је непознато нашој широј културној и научној јавности

Хазари у Русији (пун списак)