Акиро Куросава

„Не могу себи приуштити да мрзим никога. Ја немам толико времена.”

МУДРЕ ИЗРЕКЕ СЕРАФИМА САРОВСКОГ

МУДРЕ ИЗРЕКЕ СЕРАФИМА САРОВСКОГ
ПОУЧНО!

Newspapers Ecumenical Васељенске новине

АМБЛЕМ ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА

АМБЛЕМ ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА
КОНЦЕНТРИЧНИ КРУГОВИ Ралф Валдо Емерсион

Зона преливања

ЛеЗ 0009209 Зона преливања. Леонид Шејка. - ...Улазећи, дакле, у Ђубриште, могао сам без задржавања да пођем у правцу Замка, али, као што рекох, ја сам једва знао за његово постојање и, с друге стране, хтео сам да испитам све могућности, све пролазе, а још више, све ћорсокаке око великог пространства, које зовем Ђубриште. Оно је преда мном у целој непрекидности и у димензији која не може да се сагледа, да се премери, тако да од целе површине испитујем један мали део, мој део. Што се тиче Града, њега сам могао да реконструишем на основу свега овога разбацаног по Ђубришту, што је, у ствари, била одбачена неупотребљивост, а за мене много више од тога – један космос, независан од Града, иако се Ђубриште преливало у Град или чак поклапало са њим, што је вероватно и условило да сам, лутајући по Ђубришту, зашао у Зону преливања и с тешким напором свести успео да схватим да је то што имам пред собом у ствари Град.

четвртак, 5. јануар 2017.

ГАТАЊА


ГАТАЊА ПО СЛЕЗИНИ

По слезини закланог брава народ гата каква ђе бити зима. Ако је слезина предњим крајем, оним што је ближе глави, дебља, а задњим крајем тања, зима ће од почетка па до Божића бити љута а та „љутина" може се протегнути и до Светог Саве. Остатак зиме биће благ.
Ако је пак задњи део слезине дебљи, почетак зиме биће благ а крај оштар. Народ за овакву зиму каже: „Зима је зима, ако зубима не уједе, она ће репом да ошине".
ГАТАЊА ПО СВЕЋИ

По томе како се свећа запали, како гори и како се гаси, неки гатају о судбини куће и укућана.
Славску свећу пали домаћин и ако се свећа лако и одмах запали, добар је знак а ако се угаси сама од себе, лош је знак за домаћина и његову кућу. Негде верују да то предсказује смрт некога у кући.
Није добро ни када свећа за све време сузи и не сагорева добро већ стално капље.
Ако трострука свећа која се пали обично о Божићу не гори равномерно већ неки крак гори споије и сузи, знак је да ће неко од укућана умрети. Ако за време Божићњег ручка док гори свећа —ко од укућана не види своју сенку на зиду или : види без главе или са јако издуженим вратом верује се да тај неће дочекати жив следећи Божић. Када се свећа стално криви или преломи, лош знак за укућане.
По завршетку славе свећа се гаси вином па по диму угашене свеће неки гатају шта ће се десити. Ако дим иде право у вис, добар је знак а ако кривуда може се очекивати болест у кући или код стоке. Ако дим иде право на неког од укућана, тај ће се разболети или умрети.

      (Преузето из старог Вечитог календара)

Нема коментара:

ПИСМА, препоручују: Михаило, спашавај нас!

ЛеЗ 0011495

"ПИСМА" препоручују
Савременици и последници Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића. - Ови рукописи, које је сакупио, обрадио и средио Властоје Д. Алексијевић (1911–1969), садрже драгоцене податке о скоро свим личностима који су нешто значили у култури српског народа од половине 18. до почетка 20. века. Ово дело је разврстано у 16 свезака по азбучном реду и, иако је изузетно богато снадбевено детаљним биографијама и библиографијама, остало је непознато нашој широј културној и научној јавности

Хазари у Русији (пун списак)