Razlika izmedju ćurana i ćurke?
Zdravo i ja se bavim uzgojom TOVNIH CURAKA...ali ima jedan problem naime prosle godine drzao sam 10 curaka i od tih 10 bilo je nekih 3-4 curana i ostalo curke...curani su dostigli 25 kg ,a curke max 15 kg...Pa sledi pitanje da li moze nekako da se izaberu sve djurani kad se kupuju za tov...da li ima nekako mogucnost da se provjeri? jer razlika je velika 10 kg... a kad vec tovim da to budu curani ...= izvor
P.S.Znam da za pilice tovne kad se kupuju da moze da se provjeri koje ce bit koka a koje kokot ...tj na krilo neznam sad tacno ali u pitanju su zadnja pera na krilu znaci ako su dva od tri manja a srednje vece to je petao ...i obrnuto...tako nekako...a sad postoji li neka fora za curke...
Hvala...
**
Odg: Razlika izmedju curana , i curke?
Hmmm
1. Da li ce ti prodavac dozvoliti da biras je prvo pitanje. Kad bi svima to dozvolio, kome bi prodao zenke? Kod mene u kraju poljoprivredne apoteke nude, ali uz doplatu, da kupis samo curane. Radi se o zivotinjama iz uvoza, jer nase farme to ne rade (ako znam zasto...)
2. Ja ostavljam curke za sebe, sladje je meso, a bataci sa manje zila (жила, žila).
3. Nije bas tolika razlika u zaradi, jer curke manje jedu, a mozes i ranije da ih zakoljes.
4. Nemam pojma kako da ih prepoznas, to ni ja dosada nisam provalio.
**
Mislim da link nije baš adekvatan i primenjljiv za naše uslove.
U početku sam kupovala jednodnevne ćuriće, kasnijih godina kupujem tronedeljne ( mada mislim da nisu baš tronedeljni, zakida se na danima, al, hajde), tako mi je konfornije.
Razlika u tom uzrastu se samo naslućuje.
Na primer, ćurani imaju veću izraslinu iznad kljuna u odnosu na ćurke.
Ono što je sigurno, kada počnete da ih provociratate onomatopejom odraslih ćurana, mali ćurani pokušavaju da se oglase, dižu glave i samo zevaju ( još nisu u mogućnosti da ispuštaju bilo kakav zvuk). ali se "kostreše" na par tenutaka perje im se podigne, dok su ćurke mirne!
Kod odraslih razlika je u težini, i kvalitetu mesa, već je pisano o tome.
Moji kupci većinom žele ćurke, al nema, dobiju ćurane, jer uvek imam jako malo ćuraka i ostavljam ih za sebe, pripremiim ih za rolovanje, i ostavim,"za ispeći ucelo", za Božić.
**
Нема коментара:
Постави коментар