Торзо КОМПЛЕТАРИУМА

Зона преливања

ЛеЗ 0009209 Зона преливања. Леонид Шејка. - ...Улазећи, дакле, у Ђубриште, могао сам без задржавања да пођем у правцу Замка, али, као што рекох, ја сам једва знао за његово постојање и, с друге стране, хтео сам да испитам све могућности, све пролазе, а још више, све ћорсокаке око великог пространства, које зовем Ђубриште. Оно је преда мном у целој непрекидности и у димензији која не може да се сагледа, да се премери, тако да од целе површине испитујем један мали део, мој део. Што се тиче Града, њега сам могао да реконструишем на основу свега овога разбацаног по Ђубришту, што је, у ствари, била одбачена неупотребљивост, а за мене много више од тога – један космос, независан од Града, иако се Ђубриште преливало у Град или чак поклапало са њим, што је вероватно и условило да сам, лутајући по Ђубришту, зашао у Зону преливања и с тешким напором свести успео да схватим да је то што имам пред собом у ствари Град.

kompletarium

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

недеља, 22. фебруар 2015.

КЊИГА "Српско срце Јоханово"

КЊИГА "Српско срце Јоханово" Веселина Џелетовића, према речима аутора, могла би ускоро да оживи на филму, и то са редитељским потписом славног Никите Михалкова. Ову потресну причу која је до сада доживела 11 издања, руском редитељу понудио је издавач "Поета" из Београда.

Истинито сведочанство о страдању Срба на Косову и Метохији испричано кроз судбину богатог Немца, Јохана Вагнера, недавно је представљено у Зворнику. Пред читаоцима је роман о злогласној трговини органима, коју су починили Албанци на Косову.Зворничку промоцију организовала је омладинска светосавска заједница у Дому омладине.- Због оболелог срца, Јохану Вагнеру су дани били одбројани - каже Џелетовић о књизи. - После успешне трансплантације Вагнер почиње да сања прекрасан предео који никада није видео, два плава дечја ока, кућу са окућницом, божанствену цркву која има и небески одраз... Временом се снови претварају у кошмар ратних слика које Јохана тера да испита идентитет донатора свог срца. Када открива да је у њему срце Јована, православца са Косова, одлази у наводну мировну мисију у јужну српску покрајину, где почиње његов преображај.На Косову Јохан улази у опасно разоткривање наличја косовског питања, убистава српског народа и трговине органима.- По доласку на Косово, Јохан стиже пред манастир Грачаницу коју препознаје из својих снова. Са кућног прага покојног Јована истрчава његов син, плавокосо дете које се привија уз његово срце и назива га "тата". Јохан прима православље, усваја дете и тиме оставља драгоцено сведочење о многим прећуткивањима и горућим истинама о дешавањима на Косову - преноси Џелетовић окосницу приче свог романа.
ЗАИНТЕРЕСОВАН И КУСТУРИЦА
И НАШ редитељ Емир Кустурица био је заинтересован да сними филм према овом роману и пре нешто више од годину дана најавио да је започео писање сценарија.- То остварење ће створити једну болну, истиниту тему о страдању српског народа о којој историја, литература и кинематографија свесно ћуте с циљем да се Срби прикажу као геноцидан народ, никако као жртве. Филм ће се снимати у Русији, где имам пуно пријатеља, који ће ми помоћи да изгурам тај подухват - изјавио је Кустурица у децембру 2013. године.
Како у Немцу куца срце Србина са Косова | Култура | Novosti.rs

Нема коментара:

Руј. Рајско дрво Звижда

Руј. Рајско дрво Звижда
My Opera

Виртуелни музеј

Виртуелни музеј
ЗАВЕТИНА