ПОСТОЈИ могућност да Александар Вучић формирање владе препусти неком другом из врха СНС, јер је суочен са страховитим притисцима страних центара моћи, не само око стратешког опредељења новог кабинета, него и са дискретним “препорукама” моћника да се одрекне неких од најважнијих и најмарљивијих сарадника! - сазнају “Новости”.
Овај нови политички заплет, осим интереса великих сила, диктирају и напетости у региону и изазови са којима ће Србија и будућа власт бити суочена у наредним месецима.
Да је овакав сценарио могућ, практично је данас најавио и сам мандатар:
- Покушаћу да формирам владу у првој половини августа. Ако не будем успео, не искључујем могућност да је неко други формира. Имамо проблема, није никакав хир у питању. Постоје ствари о којима не могу да говорим. Не желим да формирам владу против које бих био и сам.
Вучић је након обиласка Специјалне бригаде Војске Србије у касарни “Растко Немањић” у Панчеву рекао да “жели да влада буде формирана на радост, јер ће грађани добити владу која ће обезбедити највећи раст”:
- Ако будем успео биће ускоро, ако не, формираће је неко други, али ћу га ја опет предложити - закључио је Вучић.
Ову изненадну опцију политичка чаршија види као припрему за Вучићев маневар - да мандат за састав владе препусти неком из свог партијског табора, а да он полако припрема кандидатуру за председничке изборе.
Ипак, наши добро обавештени извори тврде да Вучићу не пада на памет да улази у трку за фотељу на Андрићевом венцу и да је то плод маште његових политичких противника.
Али, оваква најава актуелног премијера свакако побуђује пажњу. Осим са великим апетитима својих страначких сабораца, који су незадовољни кадровским проветравањем на последњој изборној скупштини СНС, Вучићу посао додатно отежавају и глобалне прилике које ће се свакако преливати и на нашу земљу.
Његов задатак је деликатан не само у персоналном смислу. Треба изабрати тим који ће моћи да одговори на изазове попут нове мигрантске плиме која ће, процењује се, поново захватити Србију.
Врло је шкакљиво и питање нормализације односа са Приштином, јер се тај процес директно доводи у везу са нашим путем у ЕУ, иако је Београд практично применио све што је написано у Бриселском споразуму. У дипломатским круговима помиње се и да ће 2017. година бити посвећена решавању политичке парализе у БиХ, што пак може нашу државу да стави у незавидан положај због будућег статуса Републике Српске и константне тежње Сарајева да је институционално потчини. Уз то, постоје оперативни подаци служби да поједине групе у садејству са страним централама приљежно раде на политичкој и безбедносној дестабилизацији региона.
А осим свега овога нужно је спровести хируршки прецизно реформу јавног сектора у којој леже социјалне мине попут неизбежних отказа у "Железницама" и ЕПС, решавања статуса великих и стратешких система као што су “Ресавица”, “Галеника”, “Симпо”... Сложена је једначина за Вучића или неког џокера из табора напредњака.