СВИ путеви нас увек воде Светоме Сави, јер је он централна личност наше историје, културе, а посебно наше духовности и наше цркве.
Овим речима, патријарх СПЦ Иринеј отворио је у уторак у Историјском музеју Србије мултимедијалну изложбу "Свети Сава српски", у оквиру које је ексклузивно представљен можда једини његов сачувани лични предмет - архиепископски штап (жезло), за ову прилику позајмљен од Епархије милешевске.
- Изложба ће нам помоћи да кроз оно што је остало од њега сагледамо сву његову величину и да му због свега будемо дубоко одани и захвални - нагласио је патријарх. - Наша културна историја почива на његовој личности. Он је велики дар нашем народу, покренуо је точак историје и културе који траје и данас и постојаће догод је народа који је он волео и коме се враћао. Откако је из свог Раса отишао у центар тадашње духовности, навраћао је увек у своју свету Србију, да укаже на нешто што је било лоше и похвали оно што је било добро.
Према речима патријарха Иринеја, ова изложба је прилика да се млади суоче с вредностима које су нам данас неопходне:
- Историја му није била наклоњена и многе вредне ствари Светога Саве су нестале у бури прошлости. Оно што је сачувано довољно сведочи о његовој личности и значају - закључио је патријарх.
Директорка музеја Душица Бојић нагласила је да је поставка која је пред публиком резултат дугогодишњег преданог рада њеног аутора, музејског саветника др Андреја Вујновића, али и ове институције. На основу тих истраживања, изложба о великом просветитељу представља га кроз архивску грађу, копије фресака и икона, фотографије његових задужбина, али и интерактивне мапе Савиних путовања и документарне емисије о средњовековиним споменицима чији је био ктитор.
Аутор изложбе Андреја Вујновић рекао је да су се, припремајући изложбу, с временом сусрели са чињеницом да су живот и дело нашег светитеља по својој природи и значају превелики.
- Трудили смо се да ускладимо оно што имамо и чиме располажемо са оним шта хоћемо, а хтели смо да вам предочимо сву величину и разноврсност личности и дела Светога Саве - рекао је Вујновић.
После Историјског музеја Србије, где ће трајати до 28. новембра, планирано је да поставка буде представљена у Краљеву, Чачку и Пријепољу, а припрема се и одлазак у иностранство.
ОД ПОЗЛАЋЕНОГ СРЕБРА
У ПОСЕБНОЈ витрини, на ударном месту ове поставке налази се Савино жезло од позлаћеног сребра високо 143 сантиметра. Украшено је полудрагим камењем и горским кристалом, израђено ковањем, гравирањем и техником филиграна. У Историјском музеју Србије архијерејски штап утемиљивача наше цркве налазиће се до 5. септембра ове године