Акиро Куросава

„Не могу себи приуштити да мрзим никога. Ја немам толико времена.”

МУДРЕ ИЗРЕКЕ СЕРАФИМА САРОВСКОГ

МУДРЕ ИЗРЕКЕ СЕРАФИМА САРОВСКОГ
ПОУЧНО!

Newspapers Ecumenical Васељенске новине

АМБЛЕМ ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА

АМБЛЕМ ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА
КОНЦЕНТРИЧНИ КРУГОВИ Ралф Валдо Емерсион

Зона преливања

ЛеЗ 0009209 Зона преливања. Леонид Шејка. - ...Улазећи, дакле, у Ђубриште, могао сам без задржавања да пођем у правцу Замка, али, као што рекох, ја сам једва знао за његово постојање и, с друге стране, хтео сам да испитам све могућности, све пролазе, а још више, све ћорсокаке око великог пространства, које зовем Ђубриште. Оно је преда мном у целој непрекидности и у димензији која не може да се сагледа, да се премери, тако да од целе површине испитујем један мали део, мој део. Што се тиче Града, њега сам могао да реконструишем на основу свега овога разбацаног по Ђубришту, што је, у ствари, била одбачена неупотребљивост, а за мене много више од тога – један космос, независан од Града, иако се Ђубриште преливало у Град или чак поклапало са њим, што је вероватно и условило да сам, лутајући по Ђубришту, зашао у Зону преливања и с тешким напором свести успео да схватим да је то што имам пред собом у ствари Град.

петак, 8. јул 2016.

"Србија је изгубила рат" или "Политика"


Браните „Политику” и коментари (мањи избор)


Када је 1944. „Политика” поново почела да излази, у једном од првих бројева на првој страни, објавила је списак 104 стрељана Београђанина. Међу стрељанима били су главни уредник и сувласник Јован Тановић и најугледнији репортер и председник Пен клуба Григорије Божовић.
Један са тог списка је тек у „Политици” прочитао да је стрељан, па су га судије и пресудитељи накнадно пронашли и дотукли.
Иако се никада није до краја предала и заборавила да је новина, „Политика” се тек последње две деценије сетила зашто је основана и шта је објавила у свом првом уводнику пре 112 година.
То је било најуочљивије у време уредниковања Љиљане Смајловић која је објављивала критичке текстове независних интелектуалаца, да су се на једноумље навикнути и од слободе одвикнути читаоци сваки пут питали – да ли ће такве текстове читати и следећег дана.
За разлику од других независних гласила, „Политика” није била гласило секти и истомишљеника.
Неслагање с менаџментом и немоћ да сазна ко је власник „Политике”, Љиљана Смајловић је навела као разлог за своју оставку. Скупштина Политике се одавно не састаје, а непознати власник се не оглашава, па не знамо ко би ту оставку требало да прихвати.
Бојим се, да по обичају, нико не зна оно што сви знају. И то је оно што највише забрињава.
Браните „Политику” од невидљивих прстију и безименог мрака. .....

      * * *
Andra Loncaric Emigrantпре око један сат - Zasto bi ja gradajnin Srbije trebao da branim Politiku? Da bih uterivao jos vise novca u dzepove "nepoznatom" vlasniku? Ne pada mi na pamet... - Politika ako hoce da bude novina koju ce kupovati gradajni Srbije mora se braniti sama, svojim tekstovima, uredjivackom politikom i cenom... Sve ostalo je komunisticko razmisljanje od kojeg nikako da se odresimo..Malo malo pa nasi "navikli" intelektualci na komunizam i donacije bi da nesto brane i sprecavaju. Ako u Srbiji ima citalaca Koji ce kupovati ima ako nema zatvorite to i dovdjenja. "Dok nekom nesmrkne drugom nesvane"
Радо Мирпре 6 сати Директорке Политике требамо прозивати свакога дана да се изјасне. Ако не знају ко је 'капо', нека признају како комуницирају са њим. Ако се исти не јави, прогласити да га нема. Одбрана Политике је много, много више него што просечан грађанин Србије може и да претпостави. У датој ситуацији, Политика је наш Стаљинград. Резервног гласила немамо. Зато, сваки читалац треба макар кратким коментаром да да свој скромни допринос. Матија и друге јавне личности да оснују нешто попут 'Одбора за одбрану Политике'. Ћераћемо се, потајаће бојим се.
Радо Мирпре 6 сати Као прво - постоји у земљи Србији онај ко треба и ко мора да зна власничку структуру свега, па и Политике. Ако се не варам, према законима ове земље, сваки грађанин има право на ту информацију. Друго - онај ко је (на било који начин) дошао у посед дела сувласништва Политике, што више тај одлаже да се изјасни - све је сумњивији и само компликује ствари самом себи. Ако је све чисто, због чега се крије. Овако, прогањаћемо га сваки дан, па шта истерамо. Ђа лисицу, ђа вука.
Извињавам се на ћирилиципре 6 сати Из данашњег чланка Леона Коена у Политици: "... Прва петооктобарска влада без много размишљања је склопила пословни аранжман с немачким медијским концерном ВАЦ, којем је препустила 50 посто власништва над `Политиком...`”. Значи да је та неслобода Политике новијег датума, од гибанице у Београду двије тисућите.

natalijaпре 8 сати "објављивала критичке текстове независних интелектуалаца"??? Kome Bećković misli da proda ovu NEISTINU 100% Pod te "nezavisne" računa koga: sebe, Koena, Đogo, Nogo, Kusturica,.... tj. sve "komesare ruske guberije"! Ps. Čak je pod Titom i bilo kakvih takvih tekstova (iz različitih uglova posmatranja) A u "Politici" (1990-2016) potpuno unisono rusofilsko jednoumlje!

Др Ђорђе Николић, Канберапре 7 сати Наталија и Мирјана Тинковић су ме подсетиле: онај за кога Гибелини кажу да је Гвелф, а Гвелфи да је Гибелин, тај је у праву. Политика је једна од ретких преосталих светлих страна у нашем јавном животу; надам се да ће Љиљана Смајловић добити мандат да је поново води.

Mirjana Tinkovic sa "Dorcola"пре 8 сати  Ej Srpska moja braco! - GESTAPO vam dosao ponovo da ubija Srpske duse, a dok sam kao dete gledala raskomada tela mojih komsija na Dorcolu tada su nam Tela ubijali a sada uzimaju nase duse pod direktivom ANGLO SAKSONA I AMERA KOJI SU SLUGE ENGLESKIH SOTONA Arizona

Kanпре 5 сати Kad se u Srbiji ponekad promoli i jedno drugo razmisljanje osim ono drugosrbijansko "evropa nema alternativu" onda je to po vama jednoumlje. Nema gorih diktatora od onih koji se kunu u demokratiju. Pa ni ovde u americi se FOX ne pretvara da je neutralan a kamoli CNN.

Mirjana Tinkovic sa "Dorcola"пре 8 сати  Ej Srpska moja braco! - GESTAPO vam dosao ponovo da ubija Srpske duse, a dok sam kao dete gledala raskomada tela mojih komsija na Dorcolu tada su nam Tela ubijali a sada uzimaju nase duse pod direktivom ANGLO SAKSONA I AMERA KOJI SU SLUGE ENGLESKIH SOTONA Arizona

М.Д.Д.пре 8 сати  У Србији су потпуно слободни остали једино слободни грађани! Делимично (уз све мане) колико-толико народни су остали и ЕПС и Телеком. И остала је слободна Политика (иако нико не уме да утврди коме припада). Све претходно побројано је већ дуго на пушкомету да се сатре у корену и уведе у "просперитет". Врте се као хијене а ми смо живи и здрави и боримо се ... ! Видећемо. 

Aleksandar Mihailovicпре 9 сати Više je nego očigledno da pravi nezavisni i slobodni mediji nekome smetaju. "Politika" je jedan od retkih evropskih listova koja ne šeni za nekom partijom ili vladajućom garniturom i u kojoj na kulturan način mogu da se iznose veoma različita, čak i dijametralno suprotna mišljenja, ali, zato što je kritička i konkretna ne odgovara onima koji bi od naroda da sakriju istinu. Ko su ti, a ko oni koji su RTS kao JS pretvorili u marionetu nekog centra moći, kog i čijeg? Radio "Fokus" je ugašen evo već više od godine dana, jako puno je smetao i očigledno njegova slušanost koja je bila i do 4. miliona slušalaca u brojnim zemljama regiona i sveta, kako preko nacionalne frekvencije tako i interneta. Ako se mediji polako pretvaraju u tabloide i žutu štampu, ako se poseže čak i prema takvim gromadama i brendovima kao što je "Politika", šta se to sprema Srbiji, i koja sve iznenađenja, da li su vezana za ustavne ili neke druge sistemske promene o kojima ne bi smele da se čuju i kritike i neslaganja?

Bosa Sпре 10 сати S obzirom na sve veci broj clanaka anti-srpskog sentimenta moze se zakljuciti da Politika nije u srpskim rukama.

Stefan...пре 8 сати
Postovani Matija, a koliko ste Vi dobijali novca od Politike kada ste, onomad, bili u njenom Upravnom odboru, tokom prvog mandata g-dje Smajlovic?!
 .... и тд. И томе слично...  =  преузето: извор Политика

Нема коментара:

ПИСМА, препоручују: Михаило, спашавај нас!

ЛеЗ 0011495

"ПИСМА" препоручују
Савременици и последници Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића. - Ови рукописи, које је сакупио, обрадио и средио Властоје Д. Алексијевић (1911–1969), садрже драгоцене податке о скоро свим личностима који су нешто значили у култури српског народа од половине 18. до почетка 20. века. Ово дело је разврстано у 16 свезака по азбучном реду и, иако је изузетно богато снадбевено детаљним биографијама и библиографијама, остало је непознато нашој широј културној и научној јавности

Хазари у Русији (пун списак)